9 simpele wissels om je afval te beperken

Posted in Zero waste
on 12/11/2017

Ik schreef eerder over mijn interesse in zero waste – of afvalvrij leven. Ik claim zeker niet zero waste te zijn, maar ik probeer wel waar ik kan mijn afvalverbruik te verminderen. Hoe? Door enkele eenvoudige switches te maken. Daarmee voorkom ik heel wat afval én bespaar ik op langere termijn.

 

1. Flessen water –> kraantjeswater in herbruikbare waterflessen

Jaren geleden ben ik gestopt met het kopen van flessen water. Kraantjeswater in België is goed gereguleerd en de smaak ben je snel gewend. Zit je in een regio met hard water of vind je de smaak toch onoverkomelijk? Probeer dan een Brita / steenkoolfilter. Niet alleen is je portemonnee je dankbaar voor de kost van flessen water die wegvalt (op jaarbasis telt het al snel op), ook op je PMD-zakken bespaar je.

Om onderweg water bij te hebben, gebruik ik de Klean Kanteen drinkbus, als opvolger van mijn oude Eco Bottle van Tupperware. Het voordeel van Klean Kanteen? Geen plastic, maar roestvrij staal. Weer een pak milieuvriendelijker.

Klean Kanteen RVS drinkbus met loopdop

Klean Kanteen RVS drinkbus

 

2. Plastic zakjes –> herbruikbare (linnen) tassen

Een simpele! Ik heb altijd een linnen zak in mijn handtas zitten, een plooibox en extra opvouwbaar zakje in mijn kofferbak en nog een aantal herbruikbare tassen thuis voor de boodschappen die niet in 1 tas passen. De plastic zakjes bij groenten en fruit in de supermarkt laat ik sinds een aantal maanden achterwege en heb ik vervangen door herbruikbare groentenzakjes van Flip & Tumble. Extra handig om noten te kopen, aangezien deze geen grote gaten hebben maar wel nog luchtdoorlatend zijn. Deze vervanging betekent wel dat ik opeens zonder mijn ‘gratis’ vuilzakjes van de groentenafdeling zit 🙂 Maar hé, wie weet heb ik binnenkort geen vuilbakje meer nodig in de badkamer….

 

3. Wattenschijfjes –> herbruikbare “wattenschijfjes”

… want mijn vuilzakje in de badkamer bestond vroeger voornamelijk uit wattenschijfjes. ‘s Ochtends mijn gezicht reinigen, ‘s avonds make-up afnemen. Da’s met gemak 3 à 4 wattenschijfjes per dag die na enkele seconden gebruik de vuilbak invliegen. Ik besloot mijn voorraad op te gebruiken en kies nu voor de herbruikbare “wattenschijfjes” van Lamazuna. Even wennen in het begin, maar ze voelen zacht, halen de meeste make-up er af met enkel water en kunnen daarna gewoon mee in de wasmachine. Bij het zwaardere make-upwerk (lees: mijn favoriete gel liner) heb ik wel nog wat hulp nodig van een extra reinigingsproduct.

 

4. Plastic / elektrische tandenborstel –> bamboe tandenborstel

Is je tandenborstel aan vervanging toe? Maak dan de switch naar een bamboe tandenborstel. Bamboe is van nature anti-bacterieel en een pak milieuvriendelijker dan je plastic tandenborstel aangezien bamboe zeer snel groeit en snel afbreekt bij het composteren. Ik gebruik eentje van The Humble Brush (de roze versie uiteraard, what did you expect). Als The Humble Brush tandenborstel opgebruikt is kan je hem composteren in je tuin of gewoon bij het GFT gooien aangezien ook de haartjes biologisch afbreekbaar zijn.

Bamboe tandenborstel van The Humble Brush

Bamboe tandenborstels van The Humble Brush – his & hers 😉

 

5. Bakvellen / bakpapier –> siliconen bakmat

Jep, elke link tot nu toe was naar Kudzu, mijn favoriete ecologische webshop. Niet eens gesponsord, ik ben effectief grote fan en heb hier zowat al mijn ecocheques gespendeerd 🙂 Mijn siliconen bakmat heb ik dan weer gewoon in de Hema gehaald. Hup, de oven in, even afwassen en weer klaar voor gebruik. Het bakpapier dat ik nog liggen heb gebruik ik wanneer ik cakes maak, maar op zich kan je het deeg ook recht in de vorm gieten mits je wat vetstof en bloem aanbrengt op voorhand.

 

6. Krimpfolie / aluminiumfolie –> bijenwasdoeken / Food Huggers

Ok, deze was even wennen voor mij. Ik ben nog altijd bezig mijn voorraad krimpfolie en aluminumfolie op te maken, maar gebruik intussen ook bijenwasdoeken van Abeego. Bijenwasdoeken zijn herbruikbaar en kan je eenvoudig afwassen met koud water. Je kan er groenten, koekjes, kaas of kruiden in bewaren, je kan het over een kom doen als afdekmiddel of je kan het gebruiken om je lunch in te verpakken: supermultifunctioneel! Door de warmte van je handen kan je de doeken makkelijk in de juiste vorm krijgen. Bovendien zijn ze anti-bacterieel en luchtdoorlatend, zo blijft je eten extra lang vers. Het enige nadeel is dat je ze niet voor vlees kan gebruiken.

Een andere manier om bvb een halve courgette of een halve ui te bewaren is door Food Huggers te gebruiken. Je duwt je halve stuk fruit/groente in de siliconen vorm en legt hem gewoon terug in de frigo. Geen plastic meer nodig! Ik snij wel elke keer een klein stukje van het fruit / de groente wanneer ik hem uit de Food Hugger haal, aangezien het topje er vaak minder fris uitziet.

Food Huggers groen

Food Huggers

 

7. Maandverband / tampons –> menstruatiecup

Eentje voor all the girls out there. Een tijdje geleden las ik ergens dat alle maandverbanden, tampons en inlegkruisjes ooit gemaakt en gebruikt nog altijd bestaan. Jep, pretty gross. Als je weet dat een vrouw in haar leven zo’n 9.000 tampons gebruikt en/of 2.300 maandverbanden, kan je je ook de hoeveelheid afval én de massa geld die naar de mottigste periode van de maand gaat inbeelden. Dank u, moeder natuur. Gelukkig bestaan er goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven.

Altijd benieuwd naar alternatieve oplossingen, had ik een aantal jaar geleden op reis een menstruatiecup gekocht. Alleen bleef hij daarna jaren ongebruikt in mijn kast liggen. Toch niet zo’n durver dus 🙂 Onlangs heb ik hem opnieuw bovengehaald, grondig gereinigd, en sindsdien ben ik overtuigd. Zó gemakkelijk! Eens je de truc voor het inbrengen meehebt, is het (voor mij althans) veruit de handigste en meest eco-friendly optie. De cup mag de hele dag blijven zitten, je voelt hem niet en je hebt geen kans op lekken. Bovendien gaat een cup zo’n 10 jaar mee. De €20 die ik er toen voor betaald heb, heb ik er dus met gemak uitgehaald. Meer geld voor anti-PMS comfort food!

 

8. Papieren zakdoekjes / huishoudpapier –> stoffen zakdoeken / keukenvodden

Ook een simpele, spreekt voor zich 🙂 Was je zakdoeken en keukenvodden regelmatig om het hygiënisch te houden en you’re good to go!

 

9. Wegwerpborden en -bestek –> the real deal

Jaja, het is gemakkelijk om te gaan picnicken met wegwerpgerief en je afval onmiddellijk in de vuilbak ter plaatse te dumpen. Maar het is toch veel gezelliger om echte borden, glazen en bestek te gebruiken? Zolang je ze goed verpakt en een beetje oppast, is er geen probleem. Thuis direct de afwasmachine in et voilà, je hebt een fancy picknick gehad met je eigen gerief en bijzonder weinig afval!

 

Heb jij nog tips voor makkelijke wissels om je afval te beperken? Of weet je nog toffe ecologische webshops? Laat het zeker weten in de reacties!

Bea Johnson - Zero Waste Home

Leave a Reply

Andere posts die je misschien interesseren