Over ongewenst afval en zero waste

Posted in Zero waste
on 28/10/2017

Hoe het begon

Sinds enkele maanden probeer ik mijn afval te beperken. Ik kwam thuis van het boodschappen doen en het eerste wat ik deed was zaken weggooien: het karton dat rond het plastic potje ricotta zat, de plastic verpakking rond blikjes frisdrank die ik niet eens zelf ging opdrinken maar die ik hou voor bezoek, het plastic dat rond 2 kartonnen doosjes zat waar telkens weer een tube tandpasta in zat… Allemaal verpakkingen die niet nodig zijn en die je slechts enkele seconden vasthebt voor je ze weer weggooit.

Sindsdien begon ik er op te letten hoeveel single-use verpakkingen er zijn. Hint: belachelijk veel. En zo stomp je vuilniszak na vuilniszak vol, in plaats van het probleem bij het begin aan te pakken: verpakkingsvrij kopen. Geen plastic zakjes meenemen uit winkels. Andere producten kopen. Gewoon anders boodschappen doen. Ik had werk voor de boeg.

Daarom besloot ik mijn ecocheques dit jaar eens nuttig te besteden. Ok, duusd plantjes om je living op te fleuren zijn leuk, maar dit jaar wou ik er meer mee doen. Op Kudzu, mijn nieuwe favoriete webshop, bestelde ik bvb bijenwasdoeken ter vervanging van plastic krimpfolie, een bamboe tandenborstel ter vervanging van mijn elektrische tandenborstel (die intussen een nieuwe thuis heeft gevonden – zomaar weggooien heeft ook geen zin) en ecologische varianten van mijn gewoonlijke kuisproducten. Niet volledig afvalvrij, maar het is een stap in de goede richting.

Herbruikbare wattenschijfjes van Lamazuna

Herbruikbare wattenschijfjes van Lamazuna, gekocht via kudzu.be

Wat is zero waste?

Zero waste betekent zoveel als afvalvrij door het leven gaan. Niet 1 papieren zakdoekje, niet 1 plastic verpakking, niet 1 rekening uit de winkel. Niets. Uiteraard is dat zo goed als onmogelijk, maar Bea Johnson komt wel zeer dichtbij. Zij en haar gezin produceren op een volledig jaar slechts 1 weckpot met afval. Beeld je dat even in. 1 kleine pot. Op een heel jaar. Terwijl ikzelf ongeveer een grote gele vuilzak per paar weken vul. Slik.

In Bea’s boek Zero Waste Home en op haar blog ontdek je meer over zero waste in het algemeen en hoe zij dit aanpakt. Ik heb intussen haar boek zelf aangeschaft (nadat het maanden aan een stuk uitgeleend was in de bibliotheek) en heb nog heel wat interessante blogs over het thema ontdekt (Going Zero Waste, Litterless en Het Zero Waste Project, om er een paar op te sommen). Veel stof tot nadenken maar evenveel inspiratie om aan de slag te gaan en waar ik kan mijn afval te beperken.

Bea Johnson - Zero Waste Home

Bea Johnson – Zero Waste Home

Hoe haalbaar is zero waste?

Volledig zero waste leven lijkt mij niet haalbaar. Er sluipt altijd wel iets van afval in je huis, al is het die zoveelste ongewenste en ongevraagde enveloppe van Cofidis die je kredieten wil aansmeren of het plastic én het papieren zakje én de papieren servet én het elastiekje rond je broodje.

Maar minimal waste, less waste, daar kan je wel naar streven. Plastic zakjes weigeren, zelf je linnen tas meenemen wanneer je de stad intrekt om boodschappen te doen, fruit en groenten verpakkingsloos kopen, je make-up afhalen met herbruikbare “wattenschijfjes” zodat je geen vuilbak vol wattenschijfjes in de badkamer hebt … Mogelijkheden genoeg, ik ga alvast op ontdekkingstocht 🙂

Leave a Reply

Andere posts die je misschien interesseren